Menu Sluiten

Communicatie

Communicatieproblemen

Een goede communicatie is altijd belangrijk. Het is heel erg van belang dat je je goed kunt uitdrukken en dat je anderen ook goed kunt interpreteren. Communicatie heeft namelijk twee kanten. De ene kant is de kant van zelf communiceren. Als je zelf communiceert, is het van belang dat je een boodschap duidelijk overbrengt. Degene tegen wie je iets zegt of naar wie je een bericht stuurt, moet kunnen begrijpen wat jij bedoelt. Je moet de boodschap dus zo uitdrukken dat de ontvanger begrijpt wat je wil zeggen. Aan de andere kant gaat communicatie ook over het begrijpen. Als iemand naar jou toe communiceert, is het de bedoeling dat jij goed verwerkt wat de andere persoon zegt. Je moet hier namelijk op reageren. Uit deze reactie moet blijken dat je begrepen hebt wat hij of zij zei. Als je het echter niet begrijpt, is het nodig om een vraag om verduidelijking te stellen.

Communicatieproblemen

Hierboven is beschreven hoe goede communicatie zou moeten verlopen. Echter, helaas gebeurt het vaak genoeg dat communicatie niet goed verloopt. Er is dan sprake van communicatieproblemen. Bij communicatieproblemen is er vaak een probleem dat iets niet duidelijk is. De zender van informatie legt bijvoorbeeld niet duidelijk uit wat er moet gebeuren. De ontvanger van informatie kan ook niet duidelijk zijn, door niet te zeggen wanneer hij iets niet begrijpt. Ook kan informatie soms totaal verkeerd opgevat worden. Hierdoor kunnen grote problemen ontstaan, die soms nooit zo bedoeld zijn. Dit kan dan helemaal fout gaan, omdat de ontvanger nooit om verduidelijking heeft gevraagd of de spreker dit echt zo bedoeld heeft.

Communicatiecursus

Wanneer er in jouw bedrijf vaak communicatieproblemen voorkomen, is het handig om hier een oplossing voor te zoeken. Een communicatiecursus kan hier een oplossing voor zijn. Hierin leer je van een professional bepaalde technieken die je kan toepassen bij het communiceren. Verschillende meningen en karakters kunnen bijvoorbeeld voor problemen zorgen. In een communicatiecursus komt dit dan ook aan het licht, samen met het belang van het waarderen en luisteren naar anderen hun mening en visie. In ieder geval is het erg belangrijk dat de communicatie binnen een bedrijf goed verloopt. Een goede communicatie zorgt namelijk voor efficiƫntie en voor een betere sfeer op de werkvloer. Efficiƫntie is belangrijk om zo snel mogelijk bepaalde taken af te krijgen. Een betere sfeer is fijn voor het humeur van de werknemers. En mensen met een beter humeur, voeren beter hun taken uit en hebben meer plezier in hun werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *