Menu Sluiten

Zinvolle dagbesteding dementie

zinvolle dagbesteding dementie

Dagbesteding is een belangrijk element voor ouderen die dement zijn of dement aan het worden zijn. Het geeft hen namelijk de structuur die ze nodig hebben. Bovendien kan het veel positieve energie teweegbrengen wanneer zij met activiteiten bezig zijn die ze leuk vinden. Hoe verzorg je een zinvolle dagbesteding bij dementie?

De voordelen van een zinvolle dagbesteding

Een dagbesteding is een belangrijk element in de dagen van ouderen met dementie. Wanneer de juiste dagbesteding wordt gegeven, en wanneer die aansluit bij de interesse van de betreffende persoon, ontstaat een natuurlijke balans en structuur, die juist in situaties zoals deze enorm belangrijk is. Wanneer de dagbesteding aansluit bij het vermogen van de oudere ontstaat een natuurlijke aanpassing aan wat diegene nog kan, zonder dat er teveel nadruk komt te liggen op wat de oudere niet meer kan. Zo wordt deze niet constant geconfronteerd met achteruitgang. Bovendien heeft een zinvolle dagbesteding bij dementie veel positieve effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bezig zijn en bezig blijven is namelijk voor ieder mens belangrijk. Wanneer je dus als oudere merkt dat gewone dingen niet meer kunnen, bestaat de kans dat je bij de pakken neer gaat zitten. Juist door bezig te blijven, wordt een gezonde levensstijl in stand gehouden.

Voorkom isolement

Door dementie op een positieve in plaats van een negatieve manier te benaderen, kan isolatie bij oudere mensen met dementie voorkomen worden. Dat is namelijk iets dat veel gebeurt. Doordat mensen merken dat niet alles meer gaat, dat hun geheugen achteruit gaat en de omgeving hen moet helpen, kan veel onzekerheid en angst ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat ouderen zich isoleren. Zij willen immers niet constant om hulp moeten vragen of geconfronteerd worden met deze achteruitgang. De juiste begeleiding is hierin heel belangrijk. Een zinvolle dagbesteding bij dementie kan ouderen motiveren leuke, gezellige, en zinvolle taken onder begeleiding blijven uit te voeren. Zo kan er door hen nog plezier beleefd worden in het dagelijks leven en hoeft niet alles om hun ziekte te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *