Menu Sluiten

Ondersteuning van de huisarts

CVRM

De huisarts is verantwoordelijk voor de cardiovasculaire hulp binnen de eerste lijn. CVRM helpt hem daarbij. Deze vier letters staan voor cardiovasculair risicomanagement. Wat houdt dat in? Alle methodes en technieken die gebruikt kunnen worden op het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Patiënten kunnen daar zelf veel voor doen. Ze kunnen bijvoorbeeld voldoende bewegen, gezond eten, beperkt drinken en niet roken.

Vasant wil de cardiovasculaire zorg verbeteren

Wat is Vasant? Een ambulante kliniek die zich bezighoudt met  de verbetering van de cardiovasculaire zorg in de eerste lijn. Wat is de werkwijze van Vasant? Deze organisatie heeft bewust gekozen voor een mobiele kliniek. Dat biedt de mogelijkheid om met hun apparatuur naar de huisartsenpraktijk te komen. Daar verrichten ze aanvullende metingen. De gegevens die deze metingen opleveren worden gebruikt om met de huisarts te overleggen over de beste manier om de patiënten met hart- en vaatziekten te behandelen. CVRM zorgt er dus voor dat patiënten tijdig en zo effectief mogelijk behandeld kunnen worden.

Technieken die worden gebruikt

Bij CVRM worden, zoals al eerder opgemerkt, allerlei technieken gebruikt. Deze technieken kunnen worden toegepast in de huisartsenpraktijk. Drie gebruikte technieken:

  1. ABPM is de 24-uurs ambulante bloedmeting. Vasant beschikt over de expertise om deze metingen, en eerder verrichte metingen, te kunnen beoordelen.
  2. De snelheid waarmee de bloeddrukgolf zich door het vaatstelsel beweegt kan worden gemeten. Dit is de polsgolfsnelheid of PWV. Er is een verband tussen die snelheid en de stijfheid van de vaten.
  3. Bij de polsgolfanalyse of PWA kijkt men naar de vorm van de bloeddrukgolf. Die vorrm kan een direct verband hebben met het risico op hart- en vaatziekten.

Voor huisartsen in de regio Rotterdam

Welke huisartsen kunnen gebruikmaken van CVRM? In ieder geval huisrtsen in de regio Rotterdam. In die regio is Vasant werkzaam. Vasant wil graag ook huisartsen in andere regio’s ondersteunen. Dankzij hun mobiele karakter is dat mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *