Menu Sluiten

Perzisch tapijt

perzisch tapijt

Op zoek naar mooie items voor jouw interieur? Kies voor een Perzisch tapijt! Een Perzisch tapijt is een handgemaakt tapijt, afkomstig uit Perzië/Iran. Deze tapijten hebben vaak prachtige kleuren en patronen en zullen jouw woonkamer binnen no-time opfleuren! Er zijn twee soorten Perzische tapijten: de kelim tapijten zonder pool, en tapijten met een pool.

Hoe wordt een Perzisch tapijt gemaakt?

Een Perzisch tapijt wordt gemaakt met een weefgetouw. Dit is een arbeidsintensieve klus die soms wel jaren kan duren, afhankelijk van het ontwerp en het maakproces. Door middel van het gebruik van verschillende kettingdraden kan gevarieerd worden in complexiteit. Dit betekent dat het tapijt complexer en fijner wordt, al naar gelang er meer kettingdraden worden gebruikt. Dan wordt er daarnaast ook gebruik gemaakt van inslagdraden, die tussen de kettingdraden geweven worden. Na het plaatsen van inslagdraden wordt er altijd een rij geknoopt: een draad dat rond twee kettingdraden wordt geknoopt. Dit knopen wordt met de hand gedaan. Vanwege al deze verschillende, soms handmatige, stappen in het proces, duurt het lang voordat een tapijt af is.

Soorten Perzisch tapijten

Het is gebruikelijk de tapijten te vernoemen naar hun plaats of stam van afkomst, de plaats waar deze vervaardigd is dus. Daarnaast is er een aantal categorieën binnen de soorten tapijten te onderscheiden, namelijk nomadentapijten, dorps- en boerentapijten en ateliertapijten. De nomadentapijten zijn tapijten die worden gemaakt door rondtrekkende volken of stammen. Veelal wordt door hen geweven met wol die door hen zelf gesponnen wordt. De tapijten zijn te herkennen aan grove structuren, eenvoudige patronen en het gebruik van wol. De dorps- en boerentapijten worden gemaakt door mensen die ergens gevestigd zijn. In deze tapijten zie je meer gebruik van katoen en andere weefproducten. De tapijten worden veelal in omliggende steden verhandeld. De kostbaarste tapijten komen uit de ateliers. Hier worden tapijten als kunstvorm geweven. Je kunt deze dan ook herkennen aan hun complexe structuur en het gebruik van de beste grondstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *